STYCZEŃ

4. DOBRZE NAM RAZEM
  5. MOJA BABCIA I MÓJ DZIADEK

ZADANIA:

• Słuchanie wierszy, opo­wiadań, baśni polskich. Odpowiadanie na pyta­nia dotyczące utworu literackiego. Recytowanie, indywi­dualnie i zespołowo, krótkich wierszy. Oglądanie wybranych pozycji z literatury dziecięcej, zwracanie uwagi na piękne ilu­stracje, obrazki. Słuchanie czytanych przez nauczyciela lub lektora fragmentów lite­ratury z odpowiednią intonacją i odpowiednim natężeniem głosu; zwra­canie uwagi na piękno języka polskiego.
  • Rozwijanie relacji pomiędzy dziećmi, opartych na wzajemnym szacunku i akceptacji. Współdziałanie podczas zabaw, gier, tańców integracyjnych. Uczestniczenie w zabawach organizowanych przez nauczyciela, dających dziecku satysfakcję i radość.
  • Rozwijanie relacji pomiędzy dziećmi, opartych na wzajemnym szacunku i akceptacji: nieprzeszkadzanie innym dzieciom w zabawie; podejmowanie prób wspólnych zabaw. Uczestniczenie w zabawach organizowanych przez nauczyciela, dających dziecku satysfakcję i radość. Organizowanie zabaw w kącikach zainteresowań i innych miejscach do zabaw. Wykorzystywanie w zabawach (także w sposób niekonwencjonalny) róż­nych zabawek, przedmiotów, znaków i symboli. Dostrzeganie w toku zabaw potrzeb dzieci o zróżnicowanych możliwościach fizycznych i intelektualnych.
  • Rozwijanie wzajemnych relacji pomiędzy dziećmi, opartych na wzajemnym szacunku i akceptacji: uczestniczenie w zabawach, grach, tańcach integracyjnych.
  • Podawanie informacji na temat swojej rodziny. Nazywanie członków bliższej i dalszej ro­dziny, np. mama, tata, brat, siostra, ciocia, babcia, dziadek, wujek. Podawanie powiązań między członkami rodziny, np. babcia to mama mamy lub mama taty.

ODDZIAŁ II

1. W KRAINIE BAŚNI
  2. KARNAWAŁ
  3. WSPÓLNE ZABAWY
  4. DOBRZE NAM RAZEM
  5. MOJA BABCIA I MÓJ DZIADEK​

ZADANIA:

• Rozwijanie relacji pomiędzy dziećmi, opartych na wzajemnym szacunku i akceptacji: nieprzeszkadzanie innym dzieciom w zabawie; podejmowanie prób wspólnych zabaw. Uczestniczenie w zabawach organizowanych przez nauczyciela, dających dziecku satysfakcję i radość. Organizowanie zabaw w kącikach zainteresowań i innych miejscach do zabaw. Wykorzystywanie w zabawach (także w sposób niekonwencjonalny) róż­nych zabawek, przedmiotów, znaków i symboli. Dostrzeganie w toku zabaw potrzeb dzieci o zróżnicowanych możliwościach fizycznych i intelektualnych.
  • Rozwijanie wzajemnych relacji pomiędzy dziećmi, opartych na wzajemnym szacunku i akceptacji: uczestniczenie w zabawach, grach, tańcach integracyjnych.
  • Podawanie informacji na temat swojej rodziny. Nazywanie członków bliższej i dalszej ro­dziny, np. mama, tata, brat, siostra, ciocia, babcia, dziadek, wujek. Podawanie powiązań między członkami rodziny, np. babcia to mama mamy lub mama taty.

ODDZIAŁ III

1. INTERESUJEMY SIĘ KSIĄŻKĄ
  2. WESOŁY KARNAWAŁ
  3. ZIMOWE ZABAWY
  4. PROJEKT ZABAWKI
  5. MOJA BABCIA I MÓJ DZIADEK

ZADANIA:

• Systematyczne wzbo­gacanie kącika o nowe pozycje z zakresu lite­ratury dziecięcej. Zwracanie uwagi na bu­dowę książki: okładkę z tytułem i nazwiskiem autora, ilustracje. Przestrzeganie zasad korzystania z książek: odwracania stron, oglą­dania tekstu. Słuchanie wierszy, opo­wiadań, baśni polskich i zagranicznych autorów. Tworzenie własnych książek dotyczących znanych bajek lub wymyślonych przez dzieci, składających się z obrazków lub tekstu przez nie ułożonego, a zapisanego przez na­uczycie la.
  • Dostrzeganie zmian zachodzących z przyrodzie zimą, nazywanie ich. Wypowiadanie się na temat wysłuchanych utworów literackich; opowiadanie historyjek obrazkowych ułożonych według kolejności zdarzeń. Poprawność gramatyczna wypowiedzi: poprawne stosowanie liczby mnogiej rzeczowników, stosowanie przyimków, określanie położenia przedmiotów w przestrzeni, poprawne stosowanie przymiotników (ciepły, mokry…), przysłówków (ciepło, mokro, daleko…), spójników (i, bo…).
  • Stopniowe dowiadywanie się o tym, że wiele przedmiotów, które otaczają człowieka, jest jego dziełem. Nabywanie szacunku dla pracy ludzi w różnych zawodach. Poznawanie zasad zgodnego współdziałania (uzgadnianie planu działania, podział ról, wzajemna pomoc, tolerancja względem odmiennych pomysłów kolegów itp.). Dzielenie się wrażeniami, spostrzeżeniami z obserwacji danego zdarzenia, danej sytuacji.

ODDZIAŁ IV

BLOKI TEMATYCZNE:

1. MIJAJĄ DNI, MIESIĄCE, LATA.
  2. ZIMA I ZWIERZĘTA.
  3. BABCIA I DZIADEK.
  4. ZIMOWE ZABAWY.
  5. PROJEKT ZABAWKI.

ZADANIA:

• Kultywowanie tradycji, zwyczajów rodzinnych związanych z świętami, przejmowanych od pokoleń. Początkowa nauka czytania: tworzenie słów: rozpoczynających się, kończących się daną głoską i mających ją w środku; różnicowanie samogłosek i spółgłosek; wyodrębnianie ze słów głosek: w nagłosie, wygłosie, śródgłosie; czytanie całościowe wyrazów – nazw obrazków; rozpoznawanie i nazywanie małych liter i wielkich liter. Rozwijanie sprawności manualnej poprzez uczestnictwo w zabawach oraz poprzez podejmowanie działalności plastycznej; wykonywanie ćwiczeń grafomotorycznych. Organizacja czasu i przestrzeni: dostrzeganie rytmicznej organizacji czasu w stałych następstwach dni i nocy, pór roku, dni tygodnia, miesięcy; nazywanie kolejnych pór roku, dni tygodnia, miesięcy; poznawanie kalendarza, jego roli w określaniu miesięcy i dni tygodnia.
  • Pomaganie zwierzętom w przetrwaniu zimy – dokarmianie, dopajanie ptaków w karmnikach. Poznawanie przedstawicieli ptaków zimujących w Polsce (gile, jemiołuszki, wrony itp.), podawanie ich ptasich cech. Określanie roli różnych zawodów w życiu społecznym. Poznawanie ludzi różnych ras; określanie, skąd pochodzą, w jakich warunkach klimatycznych żyją; poznawanie modelu kuli ziemskiej – globusa; wskazywanie kontynentów, oceanów, mórz; zabawy z globusem, np. zabawa Palcem po świecie.
  • Określanie pokrewieństwa pomiędzy członkami rodziny (np. babcia to mama mamy itp.). Dzielenie się wiadomościami na temat życia w rodzinie; podawanie przybliżonych dat świąt rodziców i świąt dziadków; wyrażanie uczuć względem członków rodziny (słowami, gestem, czynnościami).

ODDZIAŁ V

BLOKI TEMATYCZNE:

1. MIJAJĄ DNI, MIESIĄCE, LATA.
  2. ZIMA I ZWIERZĘTA.
  3. BABCIA I DZIADEK.